Indhold
Kurser
Andet
Nyheder
Min dykkerhistorie

Min dykkerinteresse blev nok grundlagt allerede som dreng, hvor jeg misundte drengene fra "Flipper", det liv de havde. Senere fulgte jeg, som mange andre fra den tid, Jacques Cousteau og hans eventyr under havet.

Der gik dog en hel del år før jeg fik muligheden og det fandt sted på en rejse med min datter Rebecca, til Cypern. Vi tog et Padi Discover scubadiving kursus....et endags kursus.... og jeg var "solgt".

Der skulle dog gå et par år mere før jeg tog mit Padi Openwater kursus, hvilket foregik hos "Chania Paradise divecenter" på Kreta. Min instruktør var en dansker der hedder Thomas, en rigtig hyggelig fyr så det var en rigtig god oplevelse.

Tilfældigt løb jeg på mit arbejde på en god ven og kollega, Søren, der ligesom jeg havde et Open Water certifikat "i lommen", som han heller ikke havde brugt siden han fik det. Vi blev enige om at det ville vi gøre noget ved, så vi meldte os til et "genopfrisknings kursus" hos Aqua sport i København. Aqua sport laver fyraftensdyk på hverdags aftener så vi deltog i så mange vi nu kunne i løbet af foråret 2003. I august 2003 besluttede vi at melde os til Advanced Open Water kursus, hvilket løb af stablen over en weekend, med start fredag aften og slut søndag eftermiddag. Resten af året dykkede vi på egen hånd og sluttede da vandet var nået 9 grader, koldere skal det ikke være i våddragt. Søren gik med planer om en længere rejse til Thailand januar 2004 og evt. tage Divemaster-uddannelse der. Jeg havde ikke så meget ferie tilbage, så vi aftalte at jeg kunne støde til 1. marts og så kunne vi følges hjem sidst i marts. Det blev en fantastisk oplevelse, hyggeligt samvær og med en masse gode dyk.

Efter at være kommet hjem fra Thailand, dykkede vi videre herhjemme. Sammen med Stig, Peter og Thomas (kollegaer fra DSB), tog vi en endagstur til Kullen. Efter et noget turbulent 1. dyk, havde vi dog et fint 2. dyk. Kullen er et fantastisk flot dykkersted som skal besøges igen.

Jeg havde ikke tidligere dykket i Storebælt, så jeg opsøgte Aktive Sport i Vemmelev og havde nogle hyggelige aftendyk med dem. Vi dykkede en del på Ankerblokkene og Pylonerne på Storebæltsbroen, noget som så absolut må opleves som dykker.

Thomas og Andrea tog begge Openwater certifikat i efteråret 2004, så vi nåede at dykke lidt sammen inden vandet blev for koldt.

Efter turen til Thailand opstod der et større og større ønske om at vende tilbage og en "plan" begyndte stille og roligt at tage form henover efteråret 2004. Min plan gik ud på at tage tilbage til Phuket og tilmelde mig et Rescue kursus og hvis Instruktøren og jeg selv mente at der var basis for det, så forsætte på Divemaster uddannelsen. Jeg havde forberedt mig hjemmefra med en del læsning samt et rygestop, som jeg vidste var nødvendigt.... blot for at klare Rescuekurset. Jeg afrejste så fra Danmark d. 18 februar 2005, lidt senere end oprindeligt planlagt pga. Tsunamien 2. juledag 2004. Jeg havde booket Emergency First Responce og Rescue kurset, hos Dive Asia så efter at have fået min bungalow på "The Little Mermaid", henvendte jeg mig i butikken hos Dive Asia og sagde at jeg var ankommet og klar.

Dive Asia var og er en oplevelse i sig selv. De råder over et træningscenter, med gode undervisningslokaler, egen træningspool osv (se billedgalleri), så jeg vidste at hvis jeg fik problemer, var det nok ikke firmaet der var noget i vejen med. På Emergency First Responce kurset fik jeg en englænder som instruktør (Nick) og jeg kunne stort set ikke forstå et ord af hvad han sagde. Jeg vidste at al undervisning ville blive på engelsk, så jeg frygtede at det ville blive et stort problem. Jeg fandt senere ud af at englændere er de sværeste at forstå, da de typisk bruger slang og snøvler. På mit Rescue og senere på Divemaster, fik jeg en lille tysk "dame" som hedder Sabrina. Hun havde en utrolig upædagoisk måde at undervise på...... det var vist godt at hun ikke kunne forstå dansk eller læse tanker..... men måske fik hun mig til at yde noget jeg ikke havde gjort hvis jeg ikke havde tænkt "hun skal ikke få mig ned med nakken den lille m........" Det viste sig jo at hun var god nok, og nok ville os det bedste. Hun påpegede i hvertfald nogle ting, jeg ikke var klar over og som jeg fik rettet og som har forbedret min dykning væsentligt. Ja og det er vel egentligt målet med en god instruktør. Det blev tre uger med træning, prøver, teori, praktik, stress, opture og nedture, men en oplevelse for livet.

Mit rescue tog jeg sammen med en anden dansker (Morten) og på divemaster fik vi en herlig gut fra Finland "Jari" med på holdet. Vi afsluttede vores Divemaster kursus d. 10 marts 2005. Jeg havde sat mig som mål at jeg ville gennemføre mit Rescuekursus, som er et godt men fysisk hårdt kursus, så jeg nåede mit mål.... og lidt til. En tak til Dive Asia...de er hårde men gode.

Hjemvendt til Danmark kriblede det i mig for at komme i vandet igen. Jeg havde besluttet at være lidt god ved mig selv, så jeg havde købt nyt udstyr... jeg syntes at jeg fortjente det. Da vandtemperaturen var nået 9 grader hoppede jeg i vandet i det gamle færgeleje i Halskov, et glimrende sted for et træningsdyk. Jeg længdes dog efter lidt varmere vand, så jeg fandt en billig rejse til Kreta. Jeg ville gerne gense stedet hvor jeg tog mit Open Water kursus og samtidigt ville jeg gerne se Elias og de andre grækere igen. Andrea og Thomas sluttede sig til, selvom Thomas lige var hjemkommet fra Rødehavet så vi var tre fra Dykkerklubben "Kaj og Bøje" der tog afsted.... 60% af medlemmerne.... ikke dårligt. Vi havde en dejlig uge med gode dyk og hyggeligt samvær. Andrea og jeg tog "Peek Performance Boyancy control" speciallity kursus første dag, hvorefter Andrea forsatte på Advanced Open Water, mens Thomas og jeg hyggedykkede med grækerne. Der var dejligt klart vand ca. 20 m sigt og en temperatur på ca. 20 grader, så det var dejligt. Thomas og jeg var på et fantastisk huledyk. Indgangen lå på 21 m hvorefter vi svømmede op og endte i en luftfyldt hule, hvor vi var oppe og sludre lidt.

I foråret 2005 meldte jeg mig ind hos Næstved Sportsdykker Club. NSC er en CMAS club, der dog er åben for alle typer af certifikater. Mit primære mål med medlemskabet var at kunne fylde flasker, når jeg nu alligevel er i Næstved pga. mit arbejde, men også bruge de svømmehalstider klubben råder over... ja, og så naturligvis få nogle nye dykkervenner og nogle gode dyk.

Henover sommeren 2005 havde jeg mange gode dyk sammen med Andrea, Thomas og ikke mindst sammen med Allan, Paw, Michael og Torben fra Dykkerklokken.dk. Søndag d. 6. nov. 2005 dykkede Andrea, Allan, Torben og jeg i Halskov og det blev det sidste i våddragt i 2005, vandet var da 11-12 grader.

I løbet af sommeren 2005 besluttede jeg, at jeg ville vende tilbage til Thailand og tage min dykkerinstruktøruddannelse, hvilket jeg så gjorde fra d. 9. januar 2006. Jeg tog min IDC ( Instructor development course ) hos Course Director Björn Täkmann, Dive Asia, Phuket, Thailand. Vi startede 7 mand og en kvinde, en meget blandet flok fra forskellige dele af verden. Australien, Saudi Arabien, Malaysia, England, Holland, USA, Rusland og Danmark. De to første dage var forberedelse til IDC, hvor de lige skulle finde vores niveau. Derefter fulgte 10 dage med dykkerteori, Padi-standards, Pool sessions samt Openwater sessions. Fredag d 20. Startede så IE (Instruktør eksamen). Vi blev i samlet flok kørt til et af de store Ressorts i Phuket, hvor der blev budt velkommen af eksaminanterne fra Padi og vi fik udleveret vores øvelser/præsentationer for de næste par dage. Vi fik derefter udleveret vores teorieksamen og der blev sagt "sæt igang", der var halvanden time til de 60 spørgsmål. 12 indenfor hvert af de 5 emner, fysik, fysiologi, øvelser og miljø, udstyr samt RDP. Alle skal beståes med min 75%. Efter en 10 minutters "ryge/strække ben pause", blev vi "bænket" igen og fik vores eksamen i Padi-standards, her var ligeledes 60 spørgsmål til halvanden time. Begge eksamener gik fint så jeg var stadig med i "gamet".

Lørdag morgen skulle vi være klar ved bassinkanten kl 08.00, hvor vi skulle lave en instruktion fra Open Waterkurset samt 5 øvelser der skulle laves i ”demonstrationsmode”. Mine øvelser gik nogenlunde og godt nok til jeg bestod, men jeg følte dog, at jeg nok kunne have udført dem bedre på en dag uden nerver.

Lørdag eftermiddag blev vi igen kørt til Kata Ressort, hvor vi skulle lave vores præsentation. Vi havde dagen før fået vores emne, der for mit vedkommende var at forklare de 3 forskellige hovedtyper af algoritmer, brugt i dykkercomputere og så lave en sammenligning med vores RDP. Det gik godt bortset fra at jeg for første gang i forløbet følte mig sprogmæssigt handicappet.... men det gik og det var det vigtigste.

Søndagen startede med at vi mødtes på Kata Beach, hvor vi lavede en briefing på det dyk vi skulle lave senere. Derefter svømmede vi ud hvor der var en 5-6 meter dybt, her lavede vi så "Rescue øvelse nr. 7". De lige numre skulle bruge pocketmaske og de ulige mund til mund. Jeg havde nr 4 så jeg skulle bruge pocketmaske... det var ok.

Da den var klaret, svømmede vi lidt længere ud, hvor vi så lavede vores Open Water øvelser og da følte jeg at det "kørte", så det var med en god følelse at vi 45 min. senere svømmede mod land.
Efter at have lavet vores debriefing, fik vi vores vurdering af eksaminator og han sluttede med at sige "congratulation you are a new instructor", det var bare en fed fornemmelse. Jeg havde sat mig et mål, forfulgt det og nået det... det var dejligt !!

Det var en stor og uforglemmelig oplevelse, ikke mindst samværet med de andre 7 på holdet.

2006 bød jo på en fantastisk sommer med masser af sol og vandtemperaturer på 24 grader, helt sydlandsk og som følge deraf med en masse god dykning.
Først på sommeren "faldt" jeg over en billig flybillet til mit "andet hjemland", så d. 8. september rejste jeg til Phuket igen igen... Jeg havde aftalt med Bjørn Täckmann, at jeg ville deltage i et par Specialty-kurser sammen med de nye instruktører fra septemberholdet. Da det var "lavsæson" i Thailand, var der kun en enkelt, en frisk dansker der hedder Rene. Vi tog sammen DSAT gasblenderkursus og derefter DSAT gasblenderinstructor. Jeg tog derefter tre specialties: Underwater Navigation, Search and Recovery og Digital Underwater Photographer, hvor jeg havde Rene med som elev, det var rigtigt hyggeligt. Rene har efterfølgende startet et firma der hedder Scandinavian Scuba Co, så det bliver spændende at se, hvordan han klarer sig. Thailand er, som jeg også tidligere har oplevet det, et utroligt dejligt sted, med dykning i verdensklasse..... altid et besøg værd.

Som du måske kan se så er min nye hjemmeside startet op og jeg håber der bliver taget godt imod den. Jeg var så heldig at møde en frisk ung mand der også hedder Michael og det er ham der har stået for den tekninske side af sagen.

Sidst på efteråret 06 fik jeg færdiggjort mit Nitroxanlæg og indkøbt "stumper" til gasblending. Jeg kan blande både partialtryksblanding og "continious flow"-blandinger. Det er et mindre anlæg, men det er perfekt til gasblenderkurser.

Januar 2007 tog jeg et smut til Phuket igen, hvor jeg deltog i januar IDC`en, sådan lidt på sidelinien. Der deltog en frisk fyr fra Odense der hedder Jesper, som jeg gav lidt mental opbakning under hans IDC. Han bestod med Bravour og efterfølgende lavede vi et par specialties sammen. (Deep Diver og Wreck diver) Han fortsatte til Philipinerne hvor han underviste i nogle måneder, mens jeg vendte hjem til min kæreste og mit arbejde.

D. 1. juni 2007 stiftede jeg og fik registreret firmaet How2dive.dk og sommeren og efteråret gik over al forventning med undervisning så det er med spænding at jeg nu ser frem på 2008 der således bliver det første hele kalender år.

I Januar 2008 blev jeg Master Scubadiver Trainer, jeg nåede mine 25 certifikater i december og jeg er instruktør i 7 specialer så den var hjemme....
Jeg er lige kommet hjem fra en uges liveaboard i Rødehavet og hvis man er til dykning i koldt vejr og køligt vand.... ja så er det nok lige stedet at tage hen. Er man derimod til varme og store havdyr.... kan jeg ikke anbefale Rødehavet i Januar. Som en "lokal" sagde så er der bedst i maj- august.

Efter at have undervist en masse herlige dykkere siden jeg blev instruktør, følte jeg at tiden var kommet til selv at udvikle min egen dykning/undervisning. Jeg besluttede derfor at tage på Staff Instructor course på et tidspunkt henover sommeren 2008.

Jeg læste tilfældigt, at Ray divers i Næstved var blevet fem stjernet IDC center og at de påtænkte at afholde en IDC i Juni/Juli, så det var naturligt, at jeg opsøgte dem, med henblik på at tage mit staff kursus der.
Hjemmefra havde jeg forberedt et par spørgsmål ang. kurset og ikke mindst forberedelser til kurset. Det lykkedes for Johnny, der er indehaver, at svare 100% forkert på alle spørgsmål…. alt mens han med store armbevægelser fortalte, at der bare lige manglede en enkelt kandidat så var kurset og en efterfølgende IE, en realitet. Derefter hørte jeg intet fra Ray Divers, ej heller fra Søren Venits, der skulle være Course director på kurset. Useriøst og uprofessionelt.....

Da jeg havde besluttet at bruge en del penge samt del tid og energi på kurset, besluttede jeg at undersøge, hvilke andre muligheder der var og fandt naturligvis tilbage til Dive Asia i Phuket Thailand. Efter at have mailet dem vedr. kurset, gik der en dag så var der mail fra Bjørn Tackman med alle relevante oplysninger samt en fin rabat på kursusprisen….. Så var det bare en flybillet og så var jeg klar.

Umiddelbart inden min afrejse fra DK nåede jeg dog lige, sammen med et par ”gamle” elever, at deltage i et Padi Kayakdiver specialty hos Aquasyd i Marienlyst. Det var en rigtig god oplevelse. Kurset blev afholdt af Bjarne Kobbernagel; utrolig behagelig undervisnig og et dykkercenter med styr på tingene. Kayak diving åbner helt klart nye muligheder for dykning og jeg håber at få mere tid til den disciplin.

Staff kurset i Thailand var som altid en kæmpe oplevelse. Vi havde 10 IDC kandidater og vi var 2 staff kandidater. Min med-staff kandidat hed Ceri Evans og var en rigtig behagelig gut, der ved siden af at være Padi instr. også underviser inden for GUE. Det var en rigtig god oplevelse at fungere som mentor for de nye kandidater og, ikke mindst, at kigge på og bedømme andres måde at undervise på. Ceri og jeg blev testet i vortes teori, vores skills og vores måde at undervise på både i open water, confined water og klasseundervisning. Vi klarede os begge godt og det gjorde vores kandidater også.

Efter staffkurset blev der lige til en uges ren afslapning i det skønne land sammen med Bodil og vi fik et par gode dyk sammen (Bodils første i varmt og klart vand).

Efter at være kommet hjem midt i Juli har der været utroligt travlt med elever. Først i september havde jeg fornøjelsen af at køre et DSAT Gasblenderkursus for Aquasyd. Det er, som tidligere skrevet, et fint center med orden og styr på tingene.



Ja og nu er det så snart november og vandet nærmer sig de 10 grader, så våddragten er hængt op for vinteren og tørdragten hevet frem. Dykkermæssigt har 2008 været et fint år med mange dejlige elever og gode mindeværdig oplevelser...... :-)
 
Michael Sørensen-Naur • Søskovvej 34 • 4180 Sorø •